FAQ - Vanliga frågor från våra kunder
Varför ska jag välja Tarmac Restorer från Ytexperten?
Tarmac Restorer har funnits på den engelska marknaden i 15 år. Produkten är beprövad och förfinad genom åren, vilket bidrar till att vi kan lova dig bästa tänkbara resultat.
Hur skiljer sig Tarmac Restorer från konkurrenterna?
På marknaden i dag finns flera olika sealers och coatings, dock främst i USA och England, där det är vanligare att behandla asfalt. I USA är det mycket vanligt med latex emulsioner, men också bitum och asfaltsemulsioner. Dessa är dock "tjocka" med hög viskositet som man skrapar ut med en typisk gummiraka som efter härdning bildar en "hinna" ovanpå asfalten. I vårt skandinaviska klimat tenderar denna hinna att bli halkig på vintern och med tiden även spricka och/eller flagna. Petroliumsbaserade ämnen (tjära/olja/bitumen) är oftast också klassade som miljöfarliga och har kort livslängd. På senare tid har det dock kommit miljövänliga bitumenbaserade produkter, men dessa lider tyvärr också av ovan nämnda negativa egenskaper.
Vår Tarmac restorer är vattenbaserad och en polymer emulsionen med tillsatser av akryl som bidrar till en bra färgbeständighet (UV stabil) och bra motståndskraft mot slitage, väder och vind. Den har också låg viskositet med tillsatser som gör att den lätt sugs in i asfalten utan att samtidigt påverka strukturen av den samma.
Kan vem som helst behandla sin uppfart eller är det en komplicerad process?
Processen är väldigt likt måla ett hus. Klarar man det så klarar man också att behandla sin uppfart. Vi kommer under 2021 jobba med att upparbeta entreprenörer i storstadsregionerna som kan utföra behandlingen på uppfarter, parkeringsplatser osv.
Varför blir asfalten grå?
Asfalt består i huvudsak av bergskross och bindemedlet bitum. Det som gör att asfalten blir grå är att bitumet inte är UV-beständig och därför bryts ned. Tarmac Restorer stoppar nedbrytning av bitumet och förlänger därmed livslängden på den befintliga asfalten.
Kommer den behandlade asfalten också bli grå och ful med åren, likt obehandlad asfalt?
Produkten är extremt kulörstabil. Produkten kommer bli aningen mattare med tiden, men då främst orsakat av smuts. Om man vill ha den där riktigt «nya» känslan av nylagd asfalt så kan man med fördel «toppa» med en behandling efter 3-5 år.
Hur länge kan jag förvänta mig att Tarmac Restorer håller?
Slitage är i huvudsak den primära faktorn för hur länge produkten kommer hålla. På en uppfart med normal trafik (dvs 1-2 bilar per dag och normal gångtrafik) kan produkten hålla i upp till 7-10 år.
Skulle man mot förmodan få djupa skrapmärken i sin asfalt man komplettera på dom platserna utan risk för stora kulöravvikelser.
Hur tidigt efter nylagd asfalt kan man behandla sin uppfart?
Vi rekommenderar låta asfalten härda 1 år innan behandling, men som minst brukar vi säga 6 månader. Ju tidigare man behandlar sin asfalt efter ovanstående regel, ju längre kommer den hålla.
Hur mycket Tarmac Restorer går det åt?
Beror på hur sliten och nedbryten asfalten är. Vi rekomenderar ca 10-15 kvm per 5L räknat på 1 strykning. Vi rekommenderar alltid 2 strykningar.
Hur lång tid måste jag vänta mellan varje lager?
Minst 2 timmar.
Hur länge måste jag vänta innan jag kan använda området jag behandlat?
Produkten är gångbar efter 4 timmar, men vi rekommenderar ett dygn innan man utsätter den för biltrafik.
När på året kan man behandla asfalten?
Minst 5 grader i luften bör det vara. Dock så bör det inte heller vara för varmt.
Precis som när man målar sitt hus så skall man inte stryka detta i direkt soljus, vänta då tills solen gått ner. En bra tumregel är känna på asfalten, är den varmare än ljummen - avvakta.
Används produkten i stark solsken eller vid för höga temperaturer kan produkten torka för fort och skapa filmbildning.
Måste asfalten vara i ett visst skick för att kunna behandlas?
Egentligen inte. Ålder påverkar såklart slutresultat men det viktigaste är att asfalten inte blivit för porös och tappat allt för mycket bindmedel.
Kan jag använda produkten på våt/fuktig asfalt?
Vi rekommenderar alltid att applicera produkten på torr asfalt. Lätt fuktig yta är inget stort problem men kan påverka slutresultat i form fläckighet. Se till att inget regn faller på ytan inom de 6 första timmarna etter påstrykning.
Min uppfart har fläckar/oljefläckar, är det ett problem?
Oljefäckar kan leda till dålig vidhäftning mellan Tarmac Restorer och asfalten. Vi rekommenderar oljebortagare (kallavfettning) som borstas och sköljs noggrant innan påstrykning.
Vi kommer lansera en mycket effektiv oljebortagare 2022 som är ägnad för ta bort oljefläckar på asfalt.
Måste jag behandla asfalten med alg- eller mossbortagare innan applicering?
Nej, men om ytan är grön och har moss- eller algpåväxt så bör ytan rengöras med en alg- och/eller mossbortagare (kommer börja säljas 2024) innan påstrykning.
Är Tarmac Restorer farlig för djur och barn?
Nej. Tarmac Resorer är vattenbaserat och innehåller inga kemikalier som är skadliga för barn eller djur.
Hur applicerar jag produkten enklast?
Beroende på storlek av uppfarten/området som ska behandlas så rekommenderar vi en anpassad roller eller en bred fasadpensel på teleskopskaft. Vi har tagit fram ett lämpligt kitt med roller och pensel som passar dom flesta typer asfalt (kan köpas här). På grov asfalt brukar fasadpenseln göra ett bättre jobb.
Vad är viktigast tänka på innan behandling?
Om ytan som ska behandlas är smutsig - tvätta med lämpligt rengöringsmedel (kommer finnas i butiken i slutet av året). När ytan torkat - borsta bort ALLT grus/sand så impregneringen får en bra grund att fästa i. Instruktionsvideo från våra kollegor på Smartseal kan ses här https://www.youtube.com/watch?v=355VFET_ztI&t=6s
Har ni en fråga som inte har besvarats av ovanstående FAQ, skicka ett mail till info@ytexperten.se eller använd vårat frågeformulär så återkommer vi med svar på era frågor så fort vi kan.